maandag 6 oktober 2014

Alles kan met stokbrood

De Fransen weten er alles van DU PAIN oftewel stokbrood, ideaal als voorgerecht, als extraatje bij het hoofd gerecht maar ook gewoon lekker bij de borrel. Stokbrood is met van alles te combineren en het belangrijkste; bijna iedereen lust het.


Wat is nodig om stokbrood op tafel te zetten;
Boodschappen:
- afbak stokbrood naar keuze
- kruidenboter
- knoflooksaus 
- pesto
- olijfolie extra viergre
- zeezout

Tools:
- oven
- snijplank (zelf vind ik het mooi om het stokbrood ongesneden op een houten snijplank te               presenteren, gasten kunnen dan zelf het stukje stokbrood afsnijden en het stokbrood droogt 
  niet zo snel uit).
- broodmes
- botermesje
- twee keer een lepeltje
- twee keer een klein bakje

Het lekkerste is om een stokbrood zelf af te bakken in de oven, dan is die nog heerlijk warm als je het opdient maar ook is het een stuk lekkerder en verser dan het kant en klare stokbrood uit de supermarkt. Als ik zelf de keuze mag maken kies ik het liefst voor een donker volkoren stokbrood, dit heeft veel smaak en is een stuk gezonden dan wit. Denk eraan om de kruidenboter ongeveer 2 uur voor gebruik uit de koelkast te halen, anders is deze te hard om te smeren.

Bak het stokbrood in de oven af zoals aangegeven op de verpakking van het brood, schenk een beetje olijfolie in één van de bakjes, in de andere doe je een laagje zeezout. Leg het warme stokbrood op de plank en presenteer het op tafel. samen met de pesto, olijfolie, zout, kruidenboter en knoflooksaus. Zelf vind ik het er altijd net iets mooier uitzien om de kruidenboter te presenteren op een schoteltje en de pesto en knoflooksaus in bakjes van mijn servies, plastic op tafel staat niet bepaald chic ;-). 

Als variatie kan je stokbrood ook gewoon vervangen voor toastjes met verjaardagen; stokbrood is ook heel lekker met brie, paté en andere salade's.

Eetsmakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten